Categories: Apologetiek

► Over geloof en rede – mgr. Barron

Geloof en rede

Een van de belangrijkste tegenwerpingen die mgr. Robert Barron te horen krijgt in zijn werk op Youtube is dat het geloof onzin zou zijn. Het zou niet meer zijn dan pre-wetenschappelijke onzin, niet met de rede te verenigen. Maar bisschop Robert Barron is zelf ook tegen bijgeloof. Maar het echte geloof gaat de rede te boven. Het is een toegeven dat ons eigen verstand veel kan begrijpen, maar niet alles. Je daaraan toegeven is een stap, maar pas nadat je al je krachten van je verstand hebt gebruikt.

De juiste houding

Er is heel veel wat we kunnen weten over God. Maar we kunnen Hem niet helemaal bevatten. En zouden we dat ook moeten willen? Mgr. Barron vertelt over de strijd die de h. Thomas had in het geloven dat Jezus verrezen was, hij wilde zien. Jezus laat Thomas ook zijn wonden zien, dus vragen stellen mag zeker, maar Hij zegt wel: “Zalig degenen die niet gezien en toch geloofd hebben”. Wat is de betere houding?

Bisschop Robert Barron

Bisschop Barron is hulpbisschop van het Aartsbisdom Los Angeles in de Verenigde Staten en is al jaren bekend om zijn werk met Word on Fire. Hij legt op een pakkende manier uit en kan op een goede manier helpen om verder te verdiepen.

(Om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten, klik op het icoontje onderaan voor “Instellingen,” vervolgens op “ondertiteling” en selecteer dan “Nederlands.” Als Nederlands bij u al standaard is ingesteld, klik dan op het icoontje onderaan waarmee ondertiteling wordt ingeschakeld.)