Categories: Bijbel, Kerk

► Uitleg over het Lectionarium van de zondag

Het lectionarium

Dr. Brant Pitre geeft Bijbelles op verschillende colleges en in het seminarie. Hij heeft in al die jaren gezien dat katholieken een grote liefde hebben voor de H. Mis, een grote liefde voor de liturgie en een grote liefde voor het lectionarium (de verzameling lezingen die iedere zondag tijdens de mis wordt gelezen); maar hij heeft ook opgemerkt dat velen niet goed begrijpen hoe het lectionarium samengesteld is, waarom de verschillende passages uit de Bijbel gekozen zijn voor een bepaalde zondag en hoe zij met elkaar verbonden zijn, of soms, niet verbonden zijn.

Het principe van de lezingen van de zondagen van de gewone tijd door het jaar

Dr. Pitre wilde al een tijd lang uitleggen wat het achterliggende principe van het zondagslectionarium is. Omdat het te uitgebreid zou zijn om meteen alle verschillende tijden van het jaar door te gaan, zoals de Advent en de Vasten en de Kersttijd, richt hij zich allereerst op de Zondagen van de Gewone Tijd door het Jaar. Want de zondagen in de gewone tijd door het jaar, de 33 weken van de gewone tijd, zijn het meest frequent en het meest gekend. Daarom wil hij in deze video eerst een paar zaken over deze lezingen uitleggen, zodat je, wanneer je naar de zondagsmis gaat, de basisprincipes waarop ze georganiseerd zijn kunt begrijpen.

Dr. Brant Pitre

Dr. Brant Pitre is professor in de Theologie aan het Notre Dame Seminary, in New Orleans, Louisiana. Hij heeft meerdere boeken geschreven voor een breed publiek en verdiept zich veel in de Joodse wortels van ons katholieke geloof. Ook geeft hij geregeld lezingen om de rijkdom van de Bijbel door te geven aan zoveel mogelijk mensen. Veel van zijn cursussen en video’s zijn beschikbaar bij Catholic Productions.

(Om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten, klik op het icoontje onderaan voor “Instellingen,” vervolgens op “ondertiteling” en selecteer dan “Nederlands.” Als Nederlands bij u al standaard is ingesteld, kunt u simpelweg klikken op het icoontje onderaan waarmee ondertiteling wordt ingeschakeld.)

Voor de oorspronkelijke plaats van publicatie van deze video en voor meer video’s van dr. Brant Pitre klik je hier.